Welkom in de catalogus van Huis Doorn

Dit is de toegang tot de verschillende collecties en informatiebronnen van Museum Huis Doorn.

De collectiedatabase van Museum Huis Doorn

U kunt hier kennismaken met de objecten die de voormalige Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941), na zijn vlucht en troonsafstand in november 1918, in 59 treinwagons uit de paleizen in Berlijn en Potsdam naar Doorn liet komen. Al deze voorwerpen kregen in de gebouwen op het eeuwenoude landgoed Huis Doorn een plaats. In deze collectiedatabase staan nu de objecten uit de opengestelde vertrekken in het hoofdhuis. Op termijn zullen daar ook de objecten uit de depots bijkomen.

De persoonlijke bibliotheek van de laatste Duitse keizer Wilhelm II

Deze bibliotheek berust in het Kenniscentrum Huis Doorn en de Eerste Wereldoorlog, in het poortgebouw van Museum Huis Doorn. Werken uit deze collectie kunnen op aanvraag worden geraadpleegd.

De Eerste Wereldoorlogbibliotheek van de Western Front Association

De volledige bibliotheek van de Western Front Association (WFA) staat opgesteld in het Kenniscentrum Huis Doorn en de Eerste Wereldoorlog. Publicaties uit deze bibliotheek kunnen in het poortgebouw van Huis Doorn door iedereen met belangstelling voor het onderwerp WOI worden ingezien. WFA-leden kunnen bovendien ook werken lenen.

De Eerste Wereldoorlogbibliotheek van Museum Huis Doorn

Stichting tot Beheer van Huis Doorn beschikt zelf ook over een omvangrijke collectie boeken, tijdschriften en documentatie m.b.t. de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder is onder andere de Collectie Visser: publicaties met betrekking tot de geschiedenis van luchtvaart in de Eerste Wereldoorlog.

De fotocollectie van Huis Doorn

Deze collectie met meer dan 12.000 historische foto’s berust in het depot van Huis Doorn, maar is volledig gedigitaliseerd en via internet ontsloten. U kunt foto’s bekijken en bestellen.

Huisarchief Wilhelm II in Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief heeft alle documenten uit het huisarchief van Wilhelm II, dat bij HUA berust, gedigitaliseerd. Via internet kunnen deze bronnen worden geraadpleegd. Ook kunnen downloads en afdrukken gemaakt worden.

U kunt bovenin het tabblad ‘ZOEKEN’ een keuze maken of u wilt zoeken in de collectie museale voorwerpen of in de verzamelde bibliotheekcollecties. Dat kan door de vinkjes achter de termen ‘museumcollectie’ en ‘bibliotheekcatalogus’ in of uit te schakelen. Vier tegels in het tabblad ‘ZOEKEN’ bieden bovendien sneltoegangen tot de deelcollecties Bibliotheek Western Front Association, Bibliotheek Wilhelm II, Fotocollectie Huis Doorn en de bronnen in Het Utrechts Archief. Handig is ook de functie ‘ZOEKHISTORIE’, waarmee u kunt bijhouden op welke manieren u al in de collectie heeft gezocht.